Kruiden

Basilicum Genovese

Dit kruid heeft een aromatische, sterke, lichtzoete, peperige maar toch frisse smaak.
Wist u dat Basilicum ook gezond is? Het bevat namelijk Vitamine A en K, Kalium, Mangaan, Koper, Magnesium en IJzer.
EET TIP:
Dit soort wordt ook veel gebruikt om pesto te maken, de welbekende: pesto genovese. Maar ook lekker in combinatie met alles waar tomaat in zit, zoals soepen, sauzen en salades. En over courgette, komkommer, aubergine, pastagerechten, kalfs- en lamsvlees, vis, zeevruchten en pizza.

Basilicum Dark Opal

Basilicum is een klassiek kruid uit de mediterrane keuken. Het blad van de Basilicum Dark Opal is paars zwart, eivormig en gebogen met duidelijk zichtbare nerven en kleine kartelingen aan de zijkant. Dit basilicumsoort heeft dezelfde gebruiksmogelijkheden als, de bekendere, Basilicum Genovese met dezelfde klassieke smaak en aroma. Bevat Vitamine A en K. Kalium, Mangaan, Koper, Magnesium en IJzer.
EET TIP:
Gebruik deze basilicum eens in een watermeloen/aardbei smoothie met verse munt en basilicum blaadjes..

Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een frisse citrus-achtige smaak. Het bevat oa. Vitamine A, B en C, Calcium, Kalium, Koper en Honing.
EET TIP:
Met citroenmelisse kunt u uw salades, bowls, ijs, desserts, visschotels of sausen verrijken. Natuurlijk kunt u het kruid ook gebruiken om verse citroenmelisse thee te maken.

Basilicum Red Curled

Basilicum is een klassiek kruid uit de mediterrane keuken. Deze basilicum Red Curled heeft een sterke aromatische, licht zoete en peperige smaak.  Bevat Vitamine A en K. Kalium, Mangaan, Koper, Magnesium en IJzer.
EET TIP:
Heerlijk om pesto van te maken. Ook lekker bij oa. Pasta, Vis, Vlees, een Omelet of bij een bruschetta met tomaat en mozzarella.

KaneelbasilicumCinamonette

Kaneelbasilicum is een Mexicaanse soort met violette stelen en lavendelkleurige bloemen en groen blad. Deze basilicumsoort heeft een sterk kaneelaroma, natuurlijk met behoud van de unieke basilicum-smaak. Bevat Vitamine A en K. Kalium, Mangaan, Koper, Magnesium en IJzer.
EET TIP:
Geschikt voor diverse gerechten, waar een zoet en kruidige smaak nodig is. Lekker in o.a. rijstgerechten, fruit salades, bij vis en in de thee.

Basilicum Red Rubin Improved

Basilicum Red Rubin Improved is een purperrode soort voor in de tuin of in een pot. Basilicum Red Rubin Improved heeft een sterke aromatische, zoete en peperige smaak. Bevat Vitamine A en K. Kalium, Mangaan, Koper, Magnesium en IJzer.
EET TIP:
Lekker in bijvoorbeeld salades en als garnituur.

Chocolademunt

Chocolademunt heeft de aroma van een After Eight chocolaatje met een pittige, doordringende muntsmaak. Het bevat oa. vitamine B, C en E, Calcium en Fosfor.
EET TIP:
Lekker bij… ’s zomerse salades, vruchtenbowl, rauwkost, yoghurt, courgette of worteltjes en bij vis, kip, kalf en lam. Ook heerlijk bij ijs met name chocolade desserts. Wat dacht je van een kopje verse muntthee? Laat een takje munt in een kop kokend water trekken. Munt is ook heerlijk met een schijfje citroen in bubbeltjeswater.

Shiso Green Day

Shiso ‘Green Day’ is bekend onder verschillende namen, oa. Perilla Kers, Chinese Basilicum of Japanse Munt. Het kruid heeft een complexe,pittige, kruidige citrus-achtige frisse, maar toch warme smaak . Het bevat oa. vitamine C, IJzer, Calcium, Mangaan en vezels.
EET TIP:
Je kunt het kruid gebruiken als decoratief onderdeel van een sashimi schotel. Of snij het kruid in dunne reepjes en voeg deze toe aan uw salade.   Maar het is ook lekker bij noodles of pasta. Het kruid combineert goed met vis of kip.

Rode Shiso

Rode Shiso is bekend onder verschillende namen, oa. Notenkruid, Rode Perilla of Japanse Basilicum. Het heeft een sterke aromatische, zoete en peperige smaak. Het bevat oa. vitamine C, IJzer, Calcium, Mangaan en vezels.
EET TIP:
Rode Shiso is heerlijk in salades, curries, noodles, sausen en sushi.
Ook lekker om pesto van te maken.

Dille

Dille heeft een Lichtzoete smaak. Het bevat oa. Vitamine A, B en C, IJzer, Mangaan, Calcium, Fosfor, Zink, Magnesium, Koper en Kalium .
EET TIP:
Dille is lekker in frisse sauzen en salades en dus zeker niet alleen voor bij de vis. Heerlijk voor in frisse zomerse gerechten, zoals een komkommersalade.

Salie

De smaak van Salie is lichtbitter . Het bevat oa. Vitamine A en C, Calcium, IJzer en Rozemarijnzuur.
EET TIP:
Gebruik Salie om een lekker kruidige marinade te maken. Salie is ook heerlijk in mediterraanse gerechten.
Zowel van de bladeren van de plant, als van de bloemen, kunt u een heerlijke thee maken.

Tijm

Tijm heeft een lekker hartige smaak met een subtiel aroma. Het bevat oa. Vitamine K, IJzer, Calcium, Mangaan en Vezels.
EET TIP:
Het kruid is zeer geschikt om lang mee te laten sudderen in stoofpotten en bij vlees. Je kunt het goed in marinades en sauzen gebruiken. Het past ook goed in groente en/of aardappelgerechten uit de oven. In een goede tomatensaus is het ook onmisbaar. Of gebruik de Tijm om thee mee te zetten, dit biedt velen gezondheidsvoordelen. Al met al is Tijm dus een veelzijdig kruid.

Selderij

De smaak van bladselderij is fris en hartig. Het bevat oa. Vitamine A, B en C, Calcium, Magnesium, Kalium en Zink.
EET TIP:
Bladselderij kan op verschillende manieren gebruikt worden in de keuken. Bijvoorbeeld in stamppotten of soepen. Ook in bami, nasi en stoofgerechten past dit kruid erg goed.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een frisse smaak van dennen met een vleugje harsig zoet. Het bevat oa. Vitamine A,B en C. Calcium, Magnesium, IJzer, Fosfor, Kalium, Natrium, Zink, Mangaan en Koper.
EET TIP:
De stengels en blaadjes worden gebruikt bij vlees- en visgerechten. Ook wordt het gebruikt voor bonen, bouillons, soepen en stoofschotels. Fijn gewreven rozemarijn is een heerlijke smaakmaker bij het barbecueën. Van de bloeiende topjes kan ook thee worden gemaakt en de bloemetjes zijn lekker bij zoete gerechten of als smaakmaker in salades.

Scharlei

De smaak van Scharlei, ook wel Muskaatsalie genoemd, is warm aromatisch, prikkelend, kruidig en iets bitter . Het bevat oa. Vitamine A en C, Calcium en IJzer.
EET TIP:
De bloemen zijn rauw eetbaar en lekker door de sla of in de thee.
Het blad geeft rauw, gebakken of gekookt een sterke, warme, aromatische smaak en geur aan (vlees)gerechten. De bladeren kunnen ook worden gedoopt in beslag en gebraden worden tot verrukkelijke beignets!

Peterselie

Peterselie heeft een iets peperachtige maar frisse smaak. Het bevat oa. Vitamine A, B, C en K, Calcium, IJzer, Magnesium, Fosfor, Kalium, Sodium en Zink.
EET TIP:
Het kruid is zeer geschikt als garnering. Het is ook een heerlijke toevoeging aan uw salade of soep, maar je kunt het ook gebruiken om een verse Peterseliesoep van te maken.

Oregano

Oregano heeft een sterke en pittige smaak. Het bevat oa. Vitamine C, E en K, Mangaan, IJzer en Calcium
EET TIP:
Oregano is lekker bij lamsvlees, pastagerechten en zuiderse stoofpotjes en marinades. Het is ook lekker is combinatie met een salade met feta.

Hyssop Agastache

De Hyssop Agastache, ook wel Dropplant genoemd,  heeft een zacht zoete, anijs smaak met een geur van drop. Het bevat oa. Vitamine A, B en C, Calcium, Kalium, Koper en Honing.
EET TIP:
Met de blaadjes van de plant kunt u een heerlijk thee maken, maar ze zijn ook lekker in een salade of in een dessert. De prachtige bloemen kunt u gebruiken als garnering of voeg ze eens toe aan uw salade.

Wilde Marjolein

Wilde Marjolein heeft een scherpe, pittige en kruidige smaak. Het bevat oa. Vitamine C, E en K, Mangaan, IJzer en Calcium.
EET TIP:
Dit kruid is lekker in pastasauzen, chili con carne, gerechten met aardappels zoals ovenschotels of een gerechten met kip.
Marjolein is zeker gemengd met munt erg lekker in een aardappelsalade, maar het geeft ook tomatensalade een eigen smaak.
De bloemen van de Marjolein kunt u gebruiken om bijvoorbeeld thee mee te maken. Of suiker de bloemen eens voor bij een dessert.