- BBQ Groente spies
- Gele Gazpacho
- (Vegetarisch) gevulde Courgette
- (Vegetarisch) gevulde Vleestomaat
- Koude Komkommersoep
- Mini-Frittata’s
- Pesto alla Genovese
- PURE Tomatensoep
- PURE Tomaten Courgettesoep
Mini-Frittata’s met cherrytomaat, paprika, mozzarella, peterselie en basilicum
Ingrediënten:
2 paprika’s Mavras of Purple Star
15g verse Basilicumblaadjes
15g verse peterselie
200g cherrytomaten
100g verse mozzarella, in blokjes
6 eieren
1 el slaagroom of melk
Olijfolie
Optioneel: geraspte parmezaanse kaas
BEREIDING:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Houd wat basilicum en peterselie achter en snijd de rest in dunne reepjes. Snij de paprika in blokjes. Snij de cherrytomaatjes in 4-en. Meng de tomaten, paprika, kruiden en de mozzarella en voeg wat zout en peper toe.
Klop in een kom de eieren los met de room of melk en wat zout en peper.
Vet een muffin vorm voor 12 stuks in (of gebruik een siliconen muffin vorm, deze hoef je niet in te vetten). Verdeel het groentemengsel. Hierna kunt u het los geklopte ei er overheen gieten. (Voeg eventueel naar smaak wat geraspte parmezaanse kaas toe.) Ze het geheel in de oven voor 15-20 minuten en bak ze krokant en goudbruin. De mini-frittata’s moeten iets afkoelen voordat u ze uit de vorm kunt halen. Garneer met de overgebleven basilicum en peterselie. (Voeg eventueel naar smaak wat geraspte parmezaanse kaas toe.) Serveer warm of op kamertemperatuur.
Koude Komkommersoep
3 grote komkommers, elk ongeveer 650 g
citroensap, naar smaak
1 eetlepel olijfolie
een handvol verse blaadjes dille, grof gehakt, plus enkele takjes voor de garnering
500 ml yoghurt
Optioneel: 1-2 eetlepels mierikswortelroom (uit een potje), of naar smaak
BEREIDING:
Schil de komkommers en snijd 2 komkommers overlangs in kwarten. Verwijder de zaadjes van elk stuk en hak het vruchtvlees in blokjes. Leg ze in een grote kom en zet ze apart.
Snijd de resterende komkommer met een dunschiller in lange, dunne linten. (Snijd de linten doormidden als u ze te lang vindt.) Leg ze in een andere kom en meng ze met wat citroensap, de olijfolie, gehakte dille en peper en zout. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem tot gebruik in de koelkast.
Doe de helft van de yoghurt, een snufje zout en peper, en de helft van de blokjes komkommer in een blender en pureer het mengsel tot er een gladde puree ontstaat. Wrijf de puree met de bolle kant van een soeplepel door een fijne zeef. Gooi de pulp in de zeef weg. Herhaal dit met de resterende blokjes komkommer en yoghurt. Breng de komkommerpuree indien nodig op smaak en voeg indien gewenst 1 of 2 eetlepels mierikswortelroom of citroensap toe. Dek de soep af met plasticfolie en zet hem in de koelkast als u hem niet meteen serveert.
Schenk de koude soep in gekoelde kommen en garneer met de komkommerlinten en takjes dille.
Gele Gazpacho
Ingrediënten:
4 gele snackpaprika’s
1 ui
1 teentje knoflook
250 g gele cherrytomaten
3 el witte wijn azijn
1 tl komijnpoeder
zout en peper
een beetje tabasco
basilicumblaadjes
Garnering:
1/3 komkommer
kerstomaat Tiny Tim
BEREIDING:
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en snij deze in stukken. Pel de ui en snijd in stukken. Snij de knoflook in stukken.
Was de gele tomaten.
Pureer in een keukenmachine of blender de gele paprika, de ui, de knoflook, de gele tomaten, de azijn en het komijnpoeder.
Breng het geheel op smaak met zout, peper en tabasco.
Zet 1 nacht afgedekt in de koelkast.
GARNERING:
Was de komkommer en de tomaat en snij beide in blokjes.
Breng de gazpacho eventueel nogmaals op smaak met zout, peper, tabasco en azijn.
Serveer de gazpacho in kommen en verdeel er de komkommer- en tomatenblokjes over. Garneer met basilicum blaadjes.
(Vegetarisch) gevulde Courgette
Ingrediënten:
2 courgette
2 tomaten
1 paprika
2 grote champignons
1 bol mozzarella
2 kleine sjalotjes
2 teentjes knoflook
scheutje olijfolie
zout & peper
verse basilicumblaadjes
Optioneel: geraspte parmezaanse kaas & gehakt
BEREIDING:
Verwarm de oven voor tot een graad of 200.
Was de courgettes en snij deze in de lengte door.
Schraap nu met een lepel de binnenkant van de courgettes eruit en leg de helften vervolgens in een ovenschaal. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en doe deze in een kommetje.
Was en halveer de tomaten en verwijder het natte gedeelte. (Dit kan je weggooien.) Snij de rest van de tomaten in kleine stukjes en doe deze bij de courgette in het kommetje.
Snipper de sjalotjes, snij de champignons in kleine stukjes, snij de paprika in kleine blokjes en doe alles bij de courgette en tomaat. Pers de knoflook en voeg deze toe.
Dep de mozzarella goed droog, snij ook deze in kleine stukjes en doe ze erbij.
Giet er een scheutje olijfolie bij en schep alles door elkaar.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het mengsel nu in de uitgeholde courgette. Heb je vulling over? Doe dit gewoon los in de ovenschaal, want zo is het ook lekker.
(Voeg eventueel naar smaak wat geraspte parmezaanse kaas toe.)
Zet de courgette 20 á 25 minuten in de oven. (Prik met een vork in de courgette om te zien of deze zacht genoeg is om te eten.)
Garneer met verse basilicumblaadjes
Dit gerecht kan aangevuld worden met bijvoorbeeld gehakt voor een niet-vegetarische variant.
Pesto alla Genovese
Ingrediënten:
2 tenen verse knoflook
zeezout & peper
50 gram basilicumblaadjes
15 gram cashewnoten
100 ml extra vergine olijfolie
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
30 gram pecorino, geraspt
BEREIDING:
Pesto kunt u zowel in een vijzel als in een blender/keukenmachine maken. In deze bereiding maken we gebruik van de vijzel.
Pel de knoflook en stamp deze fijn. Voeg een beetje zeezout en peper toe en stamp deze even mee. Stamp vervolgens de verse basilicumblaadjes mee. Als deze helemaal fijn zijn gestampt, voegt u de cashewnoten toe en stampt u deze eveneens fijn. Voeg dan de geraspte pecorino en een scheutje olijfolie toe. Als dit helemaal is fijngestampt, voegt u de geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de olijfolie toe. Stamp alles fijn en roer de pesto nog een keer goed door. Voeg eventueel naar smaak nog zeezout en peper toe.
BBQ Groente spies
Ingrediënten:
1 aubergine
1 courgette
2 paprika’s
gemengde cherrytomaatjes
Tijm
olijfolie
zeezout & peper
BEREIDING:
Als u gebruik maakt van houten spiezen, leg deze dan even 15 minuten in het water. Dit voorkomt verbranding op de BBQ. Snij de paprika, de aubergine en de courgette in grove stukken. Rijg de gesneden groenten en de hele cherrytomaatjes op de spiezen. Doe dit om en om voor een kleurrijk geheel. Bestrijk het geheel met olijfolie en bestrooi met een snuf zeezout & peper. Voor een extra bite bestrooid u de groente spiezen met Tijm. Grill ze in ongeveer 10 minuten totdat de groenten gaar zijn. Vergeet niet regelmatig te draaien.
(Vegetarisch) gevulde Vleestomaat
Ingrediënten:
6 Vleestomaten Marmande
4 Lente uitjes
2 Mozzarella bollen
2 Limoenen
2 Avocado
Verse Basilicum
Bieslook
Peper & Zout
1 el olijfolie
BEREIDING:
Snij 4 tomaten horizontaal door. Hol ze uit met een lepeltje. Snij het vruchtvlees te samen met de andere 2 vleestomaten in kleine blokjes. Snij de mozzarella ook in kleine blokjes en snij daarna de lente ui in ringetjes. Snij de avocado in de lengte door, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snij dit in blokjes. Pers vervolgens de limoenen uit.
Meng de tomaten, de avocado, de lente ui en het limoensap. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Scheur de basilicumblaadjes en voeg ze toe aan het tomatenmengsel.
Vul de 4 uitgeholde tomaten met het mengsel. Snij een klein beetje bieslook in kleine stukjes en strooi deze over de gevulde tomaten. Serveer ze met een stukje stokbrood.
Pure Tomatensoep
Ingrediënten:
1 kilo Bloody Butcher Tomaten
750 ml water
2 tenen knoflook (fijn gesneden)
1 ui (gesnipperd)
2 eetlepels olijfolie
Verse Basilicum
Scheutje kookroom
Peper&Zout naar smaak
BEREIDING:
Zet een soeppan op het vuur en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 min in de olijfolie. Voeg de tomaten parten toe en bak deze 5 min mee. Voeg het water toe en roer het geheel door, laat nog een paar minuten koken.
Pureer nu alles met een staafmixer en laat de tomatensoep een paar minuutjes doorkoken. Proef of de soep nog een beetje peper of zout nodig heeft. Serveer de tomatensoep in borden of kommen. Schenk in elk bord of kom een klein scheutje kookroom. Garneer de soep met verse basilicum.
PURE Tomaten Courgettesoep
Ingrediënten:
± 500 gram Bloody Butcher Tomaten
1 middelgrote Courgette (in grove stukken gesneden)
2 teentjes knofloof (fijn gesneden)
1 grote ui in grove stukken gesneden
1 liter water
Peper en Zout naar smaak
U zult verstelt staan van de (h)eerlijke smaak van deze soep.
Optioneel: voeg 1tl kerriepoeder toe indien u van een extra bite houdt
BEREIDING:
Zet een soeppan op het vuur met 1 liter water en voeg de knoflook toe. Snij intussen de courgette en de ui in stukken. Voeg toe aan het kokende water en laat dit 1 minuut meekoken.
Haal de kroontjes van de tomaten af en laat de tomaten ook 1 minuut meekoken. Pureer daarna het geheel met een staafmixer of in de blender tot een mooie gladde soep en laat de soep nog een minuutje doorkoken.
De smaak van de courgette en vooral de tomaten komt het best tot z’n recht zonder verdere toevoeging. U kunt natuurlijk altijd, naar smaak, peper, zout en evt kerriepoeder toevoegen.
Als garnering kunt u een blaadje verse basilicum toevoegen.